Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ντομάτα ένα ακόμα φάρμακο από τη φύση

Σπιτική σάλτσα ντομάτας
Πηγαίνοντας την καθιερωμένη Σαββατιάτικη μου βόλτα στη λαίκη και βλέποντας να πουλάνε ώριμες ντόματες σε πολύ καλή τιμή,θυμήθηκα οτι η μητέρα μου,είχε πάντα στο ντουλάπι της εκτός απο τα γλυκά του κουταλιού (μην ξεχάσετε να αγοράσετε σουλτανίνες να φτιάξουμε γλυκό) και τα τουρσιά έτοιμη σάλτσα ντομάτας. Αποφάσισα να φτιάξω σάλτσα ντομάτας έτοιμη για μακαρόνια, έτσι ώστε να διατηρήσω το άρωμα και την φρεσκάδα της, για τον χειμώνα που μας έρχεται.

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
3 κιλά ντομάτες (pommodore)*                                                    
2 κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κ. γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι - πιπέρι
φύλλα φρέσκου βασιλικού
προαιρετικά μπούκοβο
Αφαιρούμε την φλούδα της ντομάτας, βουτώντας τες σε καυτό νερό, αφού προηγουμένος τις έχουμε χαράξει ελαφριά στο κάτω μέρος σε σχήμα σταυρού.Αν θέλουμε πριν τις πολτοποιήσουμε ή τις κόψουμε σε κύβους, βγάζουμε και πετάμε τους σπόρους.
Ρίχνουμε το λάδι μας στη κατσαρόλα , προσθέτουμε τα κρεμμύδια ,ανακατεύοντας τα μέχρι να γίνουν διάφανα.Βάζουμε τα σκόρδα και τα αφήνουμε να σωταριστούν.Προσθέτουμε τις ντομάτες είτε κομμένες σε κύβους ή πολτοποιημένες ( εγω αφαιρώ μόνο τους σπόρους και πολτοποιώ στο μίξερ την υπόλοιπη ντομάτα μαζί με τις φλούδες). Δυναμώνουμε την φωτιά και ξαφρίζουμε τον κοκκινό - ρόζ αφρό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μας, μέχρι να δέσει και να γίνει πυκνή. Συνήθως θέλει 30΄με 50΄λεπτά, ανάλογα τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσουμε.
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι ρίγανη και ζάχαρη.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση. Εγω προσθέτω και λίγο μπούκοβο και μερικές φορές και λιγο σκόρδο σε σκόνη. Οταν η σάλτσα μας είναι έτοιμη και εφόσον θέλουμε πιο φίνα εμφάνιση της σάλτσας μας την ξαναπερνάμε στο μίξερ ,ή την χτυπάμε με τη ράβδο μπλέντερ ( προαιρετικα). Αν αποφασίσετε να την ξαναπολτοποιήσετε ,επιστρέφεται τη σάλτσα στη κατσαρόλα για μια τελευταία βράση, προσθέτοντας τα φύλλα βασιλικού έτσι ώστε να διατηρήσει το χρώμα και το αρωμά του.
Πριν φυλάξουμε τη σάλτσα μας στα βάζα πρέπει να τα πλύνουμε και να τα αποστειρώσουμε. Μην τρομάζετε, είναι κάτι απλό και μπορείτε να το κάνετε συγχρόνως φτιάχνοντας τη σάλτσα σας. Αφου έχετε πλύνει τα βάζα σας και ανοίξει το φούρνο στους 100 βαθμούς, τοποθετείστε τα ανάποδα πάνω στη σχάρα. Μόλις στεγνώσουν τα βάζα είναι έτοιμα. Λίγο πρίν τα γεμίσουμε βάζουμε και τα καπάκια στο φούρνο. Γεμίζουμε τα καυτά βάζα φορώντας γάντια με την καυτή σάλτσα και τα κλείνουμε με τα καυτά καπάκια. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετσι όπως ειναι μπορού
με να τα φυλάξουμε στα ντουλάπια μας για ένα χρόνο. Οταν ανοιχθούν χρειάζονται ψυγείο. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και ετικέττες  πάνω στα βάζα με την ημερομηνία παρασκευής.
Αυτή η σάλτσα χρησιμοποιείται εκτός απο μακαρόνια σε πίτσες και είναι πολυ νόστιμη με κεφτεδάκια.
Εύχομαι να την φτιάξετε και να την ευχαριστηθείτε. Καλή σας επιτυχία.

* Προτιμώ αυτή τη ποικιλία ντομάτας γιατί έχει πιο μεστή σάρκα χωρίς πολλά υγρά και το χρώμα της σάλτσας γίνεται πιο κόκκινο.