Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα οστά


Του Βασίλη Παπασπύρου

Με βάση πορίσματα ισπανών ερευνητών, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 20/8/2012 στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, πιστεύεται πως η επίπτωση της οστεοπόρωσης άρχισε να μειώνεται στη λεκάνη της Μεσογείου χάρη στο ελαιόλαδο.
Μια μελέτη σε 127 άνδρες που έκαναν μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελιές και ελαιόλαδο, έδειξε υψηλά επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα τους.
Η οστεοκαλσίνη είναι μία πρωτεΐνη που υπάρχει στα οστά και γενικά τα υψηλά επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα δείχνουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Αντίθετα, η χαμηλή οστική πυκνότητα μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων από πτώση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
"Η πρόσληψη του ελαιολάδου έχει συσχετισθεί με την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε πειραματικά μοντέλα και in vitro", ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας-ερευνητής José Manuel Fernández-Real, MD, Ph.D., σε δήλωσή του μετά την έρευνα.
"Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που αποδεικνύει, ότι το ελαιόλαδο διατηρεί σε ικανοποιητικά ποσοστά την υγεία των οστών, τουλάχιστον όπως συνάγεται από τους κυκλοφορούντες δείκτες των οστών στο αίμα, στον άνθρωπο", είπε στη συνέχεια ο José Manuel Fernández-Real.
Οι άνδρες που μελετήθηκαν έλαβαν μέρος στην Prevencion con Dieta Mediterranea (PREDIMED), μια πολυετή κλινική μελέτη που αξιολογεί την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία της καρδιάς και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Οι άνδρες στη μελέτη ήταν όλοι ηλικίας άνω των 55, με τουλάχιστον τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων δεικτών, όπως η υψηλή πίεση αίματος, ο διαβήτης τύπου 2 και ένα οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Μερικοί τρόποι για να προστατεύσετε τα οστά σας
Σε παλαιότερη έρευνα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είχε δείξει, ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική για τα οστά των γυναικών, χάρη στις θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.
Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, διαπιστώθηκε, ότι δύο ή περισσότερες ώρες γυμναστικής την εβδομάδα, βοηθούν τις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες να διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα την υγιεινή των οστών τους.
Βιβλιογραφία
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism
Πηγή